Alsjeblieft… een compliment!

Voelt dat fijn een compliment krijgen? Krijg je wel eens een compliment van je collega? Of geef jij wel eens een compliment aan je collega? Of je baas?

Voor de verhouding, werksfeer, productiviteit en de persoonlijke ontwikkeling is een compliment waardevol. Toch is het niet altijd van zelfsprekend. Waarom vinden we complimenten geven moeilijk? Of ongemakkelijk om te ontvangen?

Definitie van een compliment: Een compliment is een lovende of vleiende uitdrukking. Iemand kan iemand anders een compliment geven – verbaal of non-verbaal – als uiting van waardering voor een geleverde prestatie. Een complimentje kan functioneren als een positieve bekrachtiging en dient dan als prikkel om het bedoelde gedrag te herhalen.

Een compliment: ‘Dient als prikker om het bedoelde gedrag te herhalen’, mooi beschreven toch! Werkt het echt zo; als je collega jou een compliment geeft dat je het gedrag vaker vertoont? Bij de meeste mensen wel.

Een compliment is fijn en meestal sfeerverhogend Een goed compliment geven kan lastig zijn. Wees duidelijk: wat je zo goed vindt (welk gedrag of actie). Geef het compliment met aandacht, neem de tijd en geef de ander ruimte om te reageren

Word je ook wel eens ongemakkelijk van complimenten?

Dat kan komen omdat je het niet gelooft, dat het niet gemeend of echt over komt of dat je niet weet hoe je moet reageren. Geniet van je compliment. Je hoeft niet meteen iets terug te geven of te reageren. Kijk wat het compliment met je doet, neem de tijd. Probeer het compliment te accepteren, te geloven en iets van te leren.

Mooi toch om elkaar positieve aandacht te geven waarvan we kunnen groeien!

Tip: Geef elke dag 1 compliment

Geven van een compliment:

  • Wees duidelijk
  • Ben eerlijk
  • Doe het met aandacht

Ontvangen van complimenten:

  • Accepteer het
  • Geloof erin
  • Leer ervan