Roddelen, wat doe je er aan…

Definitie Roddelen: het rondvertellen van ongunstige verhalen over iemand, waar je geen bewijs voor hebt.

Roddelen, praten over elkaar in plaats van met elkaar. Ik hoor veel teamleiders die hiermee te maken hebben en last van hebben van het geroddel. Logisch je wilt liever een team wat in harmonie met elkaar samenwerkt, op elkaar vertrouwd, elkaars talenten benut en open is naar elkaar. Maar als we eerlijk zijn is deze ideale omgang met elkaar voor sommige teams (teamleden) heel moeilijk. Ik weet dat het wel mogelijk is om juist het roddelen in te zetten voor een betere werkcultuur. Daarvoor heb je nodig om de voordelen van het geroddel te zien en ook de nadelen voor jullie situatie te erkennen.

 

Voordelen van roddelen:

 • Er is betrokkenheid bij het werk.
 • Bonding tussen collega’s.
 • Problemen worden met elkaar besproken, daardoor minder stress.
 • Meer werkplezier bij de teamleden.

Nadelen van het roddelen:

 • Teamleden praten niet tijdens het overlegmoment maar erna.
 • Productiviteit daalt.
 • Er is een kloof in het team.
 • Onveiligheid in het team.
 • Vertrouwen in elkaar is lastig.

Onhandige aanpak

 • Motief achterhalen
 • Persoonlijk aanspreken

Deze aanpak komt misschien bij jou op om te doen, ik raad het af, lees hieronder mijn bevindingen.

 Motief achterhalen: Waarom verspreid je deze roddels? Ben je jaloers of voel jij je bedreigt door je collega? De persoon wordt geconfronteerd met zijn gedrag en erop beoordeeld. Hierdoor is het voor diegene nog lastiger om zijn gedrag om te draaien naar iets positiefs. Is het belangrijk om te weten waren de mensen roddelen in jouw team? Het kan zeker goede informatie opleveren maar dit lukt alleen in een veilige omgeving.

Teamleden persoonlijk aanspreken: Wat gebeurt er als je de teamleden erop aanspreekt? Vaak wordt het geroddel ontkent, omdat het te onveilig voelt om daar open over te zijn.

 

Belangrijke acties om wel te nemen bij het roddelen.

 1. Waar wil je naar toe? Wat is jouw DREAMTEAM?

Naar dat DREAMTEAM die goed samenwerkt, open is naar elkaar, eerlijk elkaar vertrouwd en gebruik maakt van elkaars talenten. Zoiets? Maak voor jezelf helder wat jouw ideaalplaatje is, zodat je hiernaartoe gaat werken.

 1. Geef duidelijkheid aan de teamleden over de huidige situatie

Er is meer veiligheid nodig in jouw team. Geef eerst duidelijkheid geven over de huidige situatie en over jouw DREAMTEAM.

 1. Maak nieuwe voorwaarden voor de samenwerking

Ga in gesprek met alle teamleden en maak nieuwe voorwaarden voor de samenwerking. Wat is er belangrijk voor jouw teamleden?

 1. Geef duidelijkheid over wat je van de teamleden verwacht

Als de nieuwe voorwaarden gemaakt zijn geef dan duidelijk aan wat je van de teamleden verwacht. Vergeet deze stap niet, het is heel belangrijk dat jij duidelijk aangeeft wat jij belangrijk vindt de komende periode. Denk niet ‘dat weten ze wel’ herhaling en overtuiging is al de helft van de verandering.

 1. Heb aandacht voor de teamleden

Maak tijd en ruimte voor je teamleden, zorg dat ze ook tijd voor elkaar hebben. Hoeft niet met geforceerde etentjes of teamuitjes. Juist de kleine gesprekken de echte connectie met elkaar maken het verschil.

 1. Geef complimenten (zie andere blog)

De kracht van complimenten is enorm. Dit kun je lezen in een andere blog van mij. https://www.mirandaoedzes.nl/alsjeblieft-een-compliment/

 1. Blijf in verbinding met de teamleden

De voorwaarden voor de samenwerking zijn nu duidelijk, de verandering is zichtbaar. Nu is het essentieel dat je in verbinding blijft met de teamleden zodat ze niet terugvallen in het oude gedrag.

 

Wacht niet langer pak het geroddel nu aan!